Existuje zdravé cukroví?

Vánoce se neúprosně blíží a při představě nabraných kil z množství snědeného cukroví kdekoho polévá pot hrůzy. Jenže odolat všem těm lineckým kolečkům, vosím hnízdům nebo plněným ořechům se prostě nedá. Vůně pečeného cukroví k Vánocům neodmyslitelně patří a pokud chcete mlsat zdravě a bez výčitek při pohledu na váhu nebo pomyšlení na váš cholesterol, zkuste naše triky. Přesvědčíme vás, že i na zdravém cukroví si pochutnáte vy i celá rodina. Příbuzní, kteří vás o svátcích navštíví, po vás budou chtít zaručeně recept.
Vyměňte základní suroviny
Vánoční cukroví z bílé mouky jistě skvěle chutná. Bílá (pšeničná) mouka obsahuje mnoho lepku, která dělá pečivo nadýchané. Jenže dělá nadýchané i vás a po takové nadýchanosti asi nikdo netouží. Vyměňte pšeničnou mouku za špaldovou. Je sice o něco dražší, ale zase tak velký cenový rozdíl to není. Mezi další vhodné mouky patří jáhlová, rýžová nebo kukuřičná. Máte rádi ořechy? Rozemelte je na jemný prášek a část mouky nahraďte. Mouka z ořechů se dá i zakoupit. Cukr nahraďte medem nebo rostlinným sirupem. Nejen, že cukroví získá mnohem lepší chuť, ale také vláčnější konzistenci a cukrovím se nebude nikdo dusit. Na bezkalorické cukroví použijte stévii.
Náš tip: Pokud se těšíte na Vánoce a budete posílat vánoční přání, podívejte se na stránku prani-pranicka.cz, kde se určitě inspirujete.
Vyzkoušejte klasické vanilkové rohlíčky jinak
Budete potřebovat:
160g celozrnné špaldové mouky, přesáté
160g hladké mouky, přesáté
100g agávového sirupu
100g jemně mletých vlašských ořechů
na špičku nože mleté vanilky
200g másla
citronová šťáva dle potřeby
moučkový a vanilkový cukr, nebo sušený Sladovit na obalení
Vypracujte těsto z obou druhů mouky, másla, ořechů a sirupu. Citrónovou šťávu přidávejte postupně. Špaldová mouka nasaje více vlhkosti. Nechte ho přes noc odpočinout v lednici. Druhý den vytvarujte rohlíčky a pečte 8 minut na 180 ºC v předehřáté troubě.
Zdravé vánoční krtince budou každému chutnat
Pořiďte si:
50g másla
130g ovesných vloček
100g medu
50g strouhaného kokosu
1 lžíci smetany
50g čokoládové polevy
V rozpuštěném másle na pánvi opražte vločky. Promíchejte s kokosem, medem a smetanou. Dejte do lednice odležet. Pak uplácejte malé kopečky a nechte zaschnout asi hodinu. Špičky kopečků namáčejte v rozpuštěné čokoládě a nechte zatuhnout. Vršky můžete ozdobit drcenými oříšky.